
 
August 18, 2003 
 
Ms. Carol D. Gold 
Director, Employee Plans 
Department of the Treasury 
1111 Constitution Ave., NW 
Washington, DC  20224-0002 
 
Re: Rev. Rul. 2003-83 
 
Dear Ms. Gold: 
 
Members of the Pension Committee of the American Academy of Actuaries1 appreciate the 
opportunity to comment on the Internal Revenue Service’s recently released Revenue Ruling 
(Rev. Rul.) 2003-83 regarding two versions of the aggregate entry age normal funding method 
that have been ruled unreasonable funding methods for the purpose of section 412(c)(3).   
 
We appreciate the fact that Rev. Rul. 2003-83, banning the use of the aggregate entry age normal 
funding method, is prospective. This Rev. Rul., however, does raise an issue that would best be 
addressed through a clarifying Revenue Procedure (Rev. Proc.).  
 
Many plan sponsors adopted the aggregate entry age normal funding method pursuant to sections 
4.01(3) or 4.01(4) of Rev. Proc. 81-29, which granted automatic approval for a change to this 
funding method. Plan sponsors adopted this change in good faith notwithstanding Reg. 
1.412(c)(3)-1(c)(2), which deems a funding method reasonable only if it produces no experience 
gains and losses when each actuarial assumption is exactly realized. The rationale of the plan 
sponsors in doing so was that Rev. Proc. 81-29 had superceded the regulation inasmuch as it had 
been promulgated approximately a half year after the issuance of the regulation. Now these plan 
sponsors are required to change funding method in order to comply with Rev. Rul. 2003-83.  
 
We believe that it would be appropriate that any change from the aggregate entry age normal 
funding method to the individual entry age normal funding method be automatically approved 
under the special approvals of section 4 of Rev. Proc. 2000-40, without either a five-year look 
back or a five-year look forward with respect to any other automatic approval. Under Rev. Proc. 
2003-83, a change from the aggregate entry age normal funding method to the individual entry 
age normal funding method would be pursuant to the rules of section 3 of Rev. Proc. 2000-40. As 
such, the plan sponsor would be precluded from changing the liability funding methodology for a 
five-year period without a special application to the Service under Rev. Proc. 2000-41. This five 
year freeze on automatic approval does not seem equitable inasmuch as the change from 
aggregate entry age normal to individual entry age normal was mandated by the Service. By 
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amending Rev. Proc. 2000-40 to provide that this mandated change be approved pursuant to 
section 4, the five-year freeze would not apply.  
 
Furthermore, many plans, which have utilized the aggregate entry age normal funding method 
have also utilized the alternate minimum funding standard account under section 412(g). As 
required by section 412(g)(1), the alternative minimum funding standard account may only be 
used if the underlying funding method is the entry age normal funding method. The Internal 
Revenue Code does not differentiate between the aggregate entry age normal funding method and 
the individual entry age normal funding method. In fact, Rev. Proc. 81-29 specifically identified 
two variations of the aggregate entry age normal funding method as two of four entry age normal 
funding methods, on par with two variations of the individual entry age normal funding method. 
However, a plan changing from the aggregate entry age normal funding method to the individual 
entry age normal funding method pursuant to Rev. Rul. 2003-83, under either section 3.08 or 3.09 
of Rev. Proc. 2000-40, will be precluded from using the alternate minimum funding standard 
account methodology for a five-year period. This would not be the case if the approval were 
under section 4 of Rev. Proc. 2000-40.  
 
There are many positive and constructive reasons an employer may look to take advantage of the 
practical applications of Rev. Proc. 2000-40.  Accordingly, we would respectfully request that the 
Service modify section 4 of Rev. Proc. 2000-40 to provide automatic approval for the 2003 and 
2004 plan years for any plan switching from the aggregate entry age normal funding method to 
the individual entry age normal funding method. There should be no restrictions on this change 
with respect to either a five-year look back, a five year look forward, or the ability to use the 
alternate minimum funding standard account.  
 
Members of the Academy’s Pension Committee appreciate the opportunity to provide comments. 
We would be delighted to discuss our ideas with you at your convenience.  Please contact 
Heather Jerbi, the Academy’s pension policy analyst, at 202/223-8196, or me directly at 212/251-
5317, if we can be of assistance. 
 
Sincerely, 
 
Donald J. Segal, FSA, MAAA 
Chair, Pension Committee 
American Academy of Actuaries 
 
Cc: Paul T. Shultz, Director, EP Rulings and Agreements 
James Holland, Manager, EP Technical 


