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We (Karen Terry, Nadine Orloff, Tom Finnegan and I) are a small group of actuaries who 
collectively are members of all 5 US based Actuarial Organizations.  We came together to 
examine ways in which the continuing education/continuing professional development 
requirements applicable to US actuaries might be better aligned. 
  
We believe there are two significant problems that need to be addressed: 

1. The CAS and SOA should make it much clearer that the QS apply to their US based 
members issuing SAOs. 

2. The QS should apply to all actuarial work (not just SAOs) and the sanctions for non 
compliance should be similar (if not identical) among the five organizations. 

I have attached our answers to your questions.  If the CoQ decides to open up the QS for revision 
we have further comments we would like to submit. 
 
Thanks for your consideration. 
 
This represents the personal opinions of a small group of actuaries who collectively are members 
of all 5 US based Actuarial Organizations.  We came together to examine ways in which the 
continuing education/continuing professional development requirements applicable to US 
actuaries might be better aligned.   
 
 
 
CoQ Questions Finnegan, Orloff, Perrott and Terry 

Responses  
1. Are there portions of the QS that have 
prevented otherwise qualified actuaries from 
practicing in certain areas?  If so, how can the 
QS be modified to allow those actuaries to 
practice in certain areas while maintaining 
proper qualification standards? 

No 
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Responses  

2. Are there existing, new, or emerging practice 
areas that require new specific qualification 
standards to ensure that actuaries practicing in 
those areas are qualified to do so?  If so, what 
are these areas and what particular standards 
should be added to any contemplated specific 
qualifications? 

Ethics (the discussion of ethical behavior, 
not the review of specific provisions of the 
code of conduct) should be covered separate 
from, and in addition to, professionalism.  
The requirement should be 4 hours of ethics 
and professionalism combined including at 
least 1 hour each of ethics and 
professionalism. 
Ethics is an important part of basic 
education and something the government 
recently added to the EA requirement as an 
important topic to constantly revisit.  
We feel it is important to have ethics topics 
in addition to the current professionalism 
topics 

3. In the current QS, is it clear as to what 
qualifies as organized, other, professionalism 
and business activities?  If not, what changes do 
you suggest that would clarify these categories 
of the QS? 

Yes 

4. Should there be a yearly cap on 
professionalism CEs?  Currently there is a 
minimum number of professionalism CEs but no 
maximum.  If capped, what maximum amount 
do you recommend? 

No 

5. Currently, the QS only apply to actuaries 
issuing Statements of Actuarial Opinion in the 
United States, so actuaries providing Actuarial 
Services without a Statement of Actuarial 
Opinion are not required to comply with the 
QS.  Should the QS be expanded to include all 
Actuarial Services as defined in the Code of 
Professional Conduct?  

Yes.  We recommend compliance with the 
QS be a requirement of using professional 
designations. 

6. Section 3.1.1 addresses additional basic and 
continuing educations requirements for actuaries 
providing NAIC statements of actuarial 
opinion.  Sections 3.1.1.1 (Life), 3.1.1.2 
(Property Casualty) and 3.1.1.3 (Health) each list 
specific topics for actuaries who issue NAIC 
opinions as shown in the table below. With 
regard to these specific qualification standards, 
should the topics be updated?  If so, what topics 
do you recommend adding, deleting or 
changing? 

We did not address these. 
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7. Are the carryover provisions of the QS 
understandable or do they need to be 
clarified?  If so, what is confusing to you and 
what suggestions do you have in clarifying the 
requirements?  In addition, should the maximum 
carryover be reduced so that an actuary will 
always need to earn some CEs in a given 
calendar year?  Currently an actuary could carry 
over a full year’s CE from the prior year 
resulting in no additional CEs for the current 
calendar year.  For both of these questions, 
please address whether your comments apply to 
general carryover requirements or to specific, 
organized, professionalism or business 
requirements. 

They are understandable, but need to be 
displayed more prominently.  At least one of 
us had not noticed them until we read the 
Qualification Standards carefully to be able 
to answer this question.  As a general matter 
we think the CPD portion of the 
Qualification Standards could be simplified 
and shortened, which would make them 
more comprehensible.  

 


